Achtergrondinformatie

Wat is Mondo Zen?

Mondo Zen™ is een meditatiemethode, gebaseerd op Japanse and Chinese Rinzai Zen en ge-update voor de 21e eeuw. Mondo Zen™ overstijgt de strakke, monastieke aspecten van het traditionele Zen, ten gunste van een praktische ervaringsgerichte “in de wereld” betrokkenheid.

Zen (zit-meditatie) en de Mondo ( Koan-beoefening) brengt een verdieping in je begrip teweeg en het geeft de realisatie van wie je in diepste essentie bent. Deze twee samen, kunnen een daadwerkelijke verandering in je dagelijkse leven tot stand brengen.

Onnodig lijden

Er is een enorme hoeveelheid onnodig lijden in de wereld. Onnodig, omdat het niet rechtstreeks voortvloeit uit de omstandigheden van ons leven, maar van de geconditioneerde manier waarop we reageren op onze eigen onbegrepen innerlijke gevoelens. Woede, schaamte en andere pijnlijke emotionele reacties zijn eigenlijk vormen van geweld tegen jezelf en anderen. Vanwege deze verwarring verspillen we een enorme hoeveelheid tijd en energie aan depressie, oordelen over ons zelf, afgunst, jaloezie en andere zelf-ondermijnende patronen.

Om dit lijden te verlichten, moet je een dieper inzicht in en begrip van je geest krijgen, evenals van de diepere aard en betekenis van je emoties. Zodra je dit inzicht verwerft en deze waarheid werkelijk ervaart ben je in staat om je woede, schaamte of andere pijnlijke emotionele reacties te herkennen als een verwarde onvolwassen reactie op echte zorg/betrokkenheid.

Jun po Roshi

Na 30 jaar intensieve meditatie, onderzoek, het leiden van een Zen klooster en een zeer turbulent leven, (zie de boeken: A HEART BLOWN OPEN en THE HEART OF ZEN ), heeft Zen Master Jun Po Denis Kelly Roshi  een eenvoudige en krachtige vorm van dialoog ontwikkeld op basis van eeuwenoude teksten en  koans. Deze vorm heeft al vele levens een verrassende wending gegeven. Tot in the getto’s van New York. Zonder gekheid…Als je de teksten van deze dialoog en je meditatie serieus neemt, zal het samen doorlopen van deze dialoog je kijk op het leven compleet veranderen en zal je met een gulle lach en vanuit compassie verder gestalte willen geven aan je leven en dat van je geliefden.

Even proeven aan Mondo Zen:

Ik buig omdat ik jou in mij herken. Laat je niet afschrikken door de zwarte kleding. Alleen in de meerdaagse retraites dragen we zwart en richten we ons op oude rituelen om zo alle afleidingen van het dagelijkse leven even te laten voor wat ze zijn. Tijdens de door mij gegeven dag-bijeenkomsten wordt deze context niet gebruikt.

Weten wie we in wezen zijn.

Voor mensen die verdieping en ontwikkeling zoeken, bied ik het werken met deze specifieke dialoog aan. Een vorm die toegankelijk is, diep doorwerkt en die direct te gebruiken is in ons dagelijkse leven. We kunnen ons in verschillende gebieden ontwikkelen naar steeds hogere niveaus: relateren, ego-ontwikkeling, ethiek, emoties en vele andere gebieden. Naast het ontwikkelen naar hogere niveaus is er het domein van “Zijn”. “Zijn” betekent: niet op zaken vooruit lopen, of ontkennen, maar eerst tot je nemen, contempleren, toestaan wat er is. “Zijn” heeft te maken met wie iemand in wezen is. Meditatie is een van de meest beproefde manieren om tot “Zijn” te komen.

Problemen

Wanneer je vanuit het domein van het “Zijn” naar je “problemen” gaat kijken, dan gaan die problemen er heel anders uitzien. Vanuit een Integraal perspectief werken, wat we tijdens deze dag doen, betekent o.a dat we het gebied van ontwikkeling en het gebied van “Zijn” productief laten samenwerken. Dat is een van de redenen waarom ik mediteer. Meditatie heeft de levenskwaliteit van veel mensen verhoogd. Dat geldt ook voor mij. Wie je bent beïnvloed hoe je kijkt, handelt en wandelt. Hoe je je ontwikkelt beïnvloed wie je bent.

Mondo Zen

Steeds meer moderne leraren houden zich bezig met zowel de staat van Zijn als met het perspectief wat de staat van Zijn biedt in het dagelijkse leven. In de loop der tijden zijn er vele meditatie vormen ontwikkeld. Ik werk met Mondo Zen omdat deze vorm een perspectief aan het leven van alle dag aanreikt die me goed bevalt. Wanneer ik met mensen werk aan het oplossen van hun problemen is het fantastisch om de gevolgen te zien van meditatie en realisaties die leiden tot werkelijk stilstaan bij en toelaten van wat er op dat moment is. De Mondo Zen bijeenkomsten die ik faciliteer zijn geschikt voor mensen die reeds langer mediteren en die verder willen met hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Met behulp van deze vorm help ik mensen ervaren wie ze in wezen zijn. Binnen een paar uur weet je wie je bent.

Helderheid, zorg en wijsheid in ons leven brengen

Het “Mondo Zen Manuel” is een moderne westerse aanpassing van de oude Chinese en Japanse Koan training van Rinzai Zen. Het is een dialoog tussen de Zen leraar en de student, een directe dialoog tussen facilitator en participant. In die dialoog vindt transmissie plaats (dat is directe overdracht) van puur bewustzijn. Mondo Zen is learning by teaching. Vanuit dit bewustzijn is het mogelijk om helderheid, wijsheid, zorg, compassie naar ons leven en onze relaties te brengen.

Chinees/Japanse koans

Mondo Zen maakt gebruik van 10 oude chinees/Japanse koans en 3 emotionele koans, een klankschaal, oefeningen en diverse teksten en gedichten van o.a Rumi en Lao Tse. Wanneer je Mondo Zen wilt ervaren, kun je je aanmelden. Ik verzorg bijeenkomsten, maar ook individuele trajecten. Zenmeester Jun Po Dennis Kelly Roshi was een van de weinige moderne Zen-meesters, die Zen gemoderniseerd heeft voor onze maatschappij. Mondo Zen zoals ontwikkeld door Jun Po is een zeer krachtig transformerend proces.

Helder/Diep/Hart/Bewustzijn

Ik heb Jun Po Dennis Kelly Roshi en Doshin Roshi leren kennen en heb sinds 2011 retraites bij hen gedaan. De wijze waarop zij werken vind ik dusdanig simpel en nuchter dat ik deze werkwijze graag deel met anderen. Ik maakte jaren deel uit van de staf wanneer Jun Po Roshi of Doshin Roshi een retraite in Nederland gaven. Ik deed dat met veel plezier. Iedereen die Helder,diep,Hart,Bewustzijn ervaart en dat wil, kan Mondo Zen faciliteren. Zodra dit bewustzijn er niet is stopt helder diep hart bewustzijn. Deze aanpak ervaar ik als simpel, eerlijk, gegrond en openbaar voor iedereen.

Humor, lichtheid en de zen stick

Wat ik o.a. zo leuk en heerlijk aan Jun Po en zijn manier van werken vond, was de humor, de lichtheid. Hij danste de Tango met zijn vrouw, hield van een biertje, heeft kloosters geleid en deelde de zen stick uit waar gepast. Verder bewoog hij zich in het integrale veld waar Ken Wilber een fan van hem is. 

Waar doen we het voor?

Om volledig beschikbaar te zijn voor wat we te bieden hebben, aan elkaar, de aarde, de dieren, onze kinderen en de kinderen van onze kinderen.

Om te weten hoe anderen de bijeenkomsten ervaren hebben, ga naar Testimonials

“What is most essential is the practice of
Dhyana, meditative mindfulness, which enables
us to experience the Absolute Purity of our
deepest nature and to hold that transpersonal truth in the complexity of our personal lives.”

Jun Po

12 symptoms of spiritual Awakening

1. An increased tendency to let things happen rather than make them happen.
2. Frequent attacks of smiling.
3. Feeling of being connected with others and nature.
4. Frequent overwhelming episodes of appreciation.
5. A tendency to think and act spontaneously rather than from fears based on past experience.
6. An unmistakable ability to enjoy each moment.
7. A loss of ability to worry.
8. A loss of interest in conflict.
9. A loss of interest in interpreting the actions of others.
10. A loss of interest in judging others.
11. A loss of interest in judging self.
12. Gaining the ability to love without expecting anything.

Mondo Zen Training is one of the most important, creative, and novel additions to the meditation pantheon, highly recommended for the accelarated effect it has on spiritual growth and development. Definitely check it out!

-Ken Wilber the integral vision-

In onderstaand filmpje beantwoord Jun po de vraag: How do I know if I’m Enlightened?
Verlicht, gerealiseerd, vrij…is niets anders dan weten wie je bent, voor de volle 100% aanwezig zijn. Gewoon beschikbaar. No big deal en ja….get the joke!
Welkom bij een van de bijeenkomsten in Soest of op een andere plek.

Mondo Zen

Delen met je netwerk? Klik hierShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+